slider-polen-1
slider-polen-2

Driel-Polen

Historie
Sinds de landing van de Eerste Poolse Luchtbrigade in september 1944 bij de Slag om Arnhem bestaat er een bijzondere band met Polen. De slag is wereldwijd bekend, evenals het verloop daarvan. Generaal Stanislaw Sosabowski landde met zijn regiment in Driel om de geallieerde troepen aan de noordzijde van de Rijn te ontzetten. Velen van hen konden noodgedwongen na de oorlog, vanwege de politieke opdeling van Europa, niet terugkeren naar hun vaderland en vestigden zich elders.

Onderhouden contacten
Nadien zijn er altijd contacten onderhouden met Poolse oud strijders. Vanuit Driel werden de Polen in moeilijke tijden ondersteund met voedsel en kleding. Deze contacten hebben uiteindelijk geleid tot een initiatief van enkele Drielenaren om contact te leggen met een koor in Polen. Dat werd koor “Cantate” van de Evangelisch Lutherse Gemeente in Chorzów, in het zuiden van Polen.

Recente contacten
Vanaf 1990 kwam een koor uitwisseling op gang die tot op heden doorloopt. In 2015 bezocht Koor Impuls Chorzów tijdens een koorreis door zuid Polen. In augustus 2016 was Koor Cantate in Driel te gast.